• vihannekset_iso.jpg

 

AJANKOHTAISTA

Voisinko minä olla ilmastoviisas? 

Onko ilmastonmuutos vakava ongelma? Ylen tilaaman Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan 59 % suomalaisista ajattelee asian olevan näin. Viisi vuotta sitten vastaava luku oli vain 23 %.

Ilmastonmuutos on monesta syystä vaikea asia käsitettäväksi, mutta me emme pääse sitä pakoon, se on väistämätön. Sen sijaan, että masennumme ja päätämme ajatella jotain hauskempaa voimme päättää toimia. Se, että voimme tehdä ilmastoviisaita päätöksiä ja vaikuttaa asioihin, motivoi meitä ja antaa arkeen uuden merkityksen. Sen sijaan, että syyttelemme toisiamme tai tunnemme itse syyllisyyttä, nyt on aika kaikilla yhteiskunnan tasoilla siirtyä myönteiseen muutostyöhön. Se tarkoittaa elämäntapamme ja toimintamme suunnan muuttamista ja kestävän tulevaisuuden rakentamista – yhdessä.

Pariisin sopimuksessa valtiot ja hallitukset ovat asettaneet ilmastotavoitteet. Kaupungit, kunnat sekä yritykset haastetaan nyt aktiivisesti kehittämään edelleen kaiken toimintansa kestävään, energiaa säästävään ja päästöjä vähentävään suuntaan. Jokainen yksityinen ihminen ja kotitalous voi tehdä monia muutoksia arjessaan hillitäkseen ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Salon TasausKohtuusPaja laatii vuoden 2018 aikana viisiosaisen sarjan Ilmaston ystävän vinkit, joissa käsitellään erilaisia ilmastoviisaita ratkaisuja, joita jokainen salolainen voi ottaa käyttöön osallistuessaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Nämä viisi vinkkilaatikkoa julkaistaan Salon kaupungin tiedotelehdessä. Samat laatikot ovat myös luettavissa näillä TaKoPajan kotisivuilla, jossa esitämme lisäksi lähdeluettelon, kommentteja sekä esimerkkejä siitä, miten muutokset vaikuttavat ekologiseen jalanjälkeemme.

Avaa tulostettavat

Ilmaston ystävän vinkit 1/5: Ruoka

ja kuuntele Radio Ihme ja Kumman haastattelu ruoka-aiheesta


VAIHTOEHTOJA KASVUTALOUDELLE (III)

Helsingissä ti 3.4. klo 9.45-16.30

Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun päärakennus, SOK-sali, Runeberginkatu 14-16

Vaihtoehtoja kasvutaloudelle III tuo Helsinkiin jälleen kasvutalouden kipukohteiden keskeisiä kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita (mm. Timo Järvensivu ja Alf Hornborg). Tapahtuman teemoina on materiaalinen kulutus, hyvinvointi ja raha kasvutaloudessa ja niiden tulevaisuus.

Kenelle?
Kaikille kestävästä taloudesta kiinnostuneille. Varaa paikkasi pian, tapahtuman ja työpajojen osallistujamäärä on rajattu. Ohjelma ja ilmoittautumislomake 

TaKoPajasta on ihmisiä menossa osallistumaan ja oppimaan uutta!

Järj.: Suomen luonnonsuojeluliitto

Lue lisää kohtuutaloudesta!


Suunnitteilla valtakunnallinen kannanotto metsien puolesta

Lue tapahtumakuvaus ja tule mukaan! Seuraava tapaaminen on Salossa ke 11.4. klo 17:30 Salon kaupungintalossa/Haapa. Kokouksen alussa prof. em. Juhani Karhumäki kertoo Salon Luonnonmetsäsäätiöstä.


Milloin vietämme Suomen ylikulutuspäivää tänä vuonna?

Me suomalaiset kulutimme oman osamme vuoden 2017 luonnonvaroista noin sadassa päivässä, eli jo 3.4.2017 mennessä! Meillä on siis huikea ekovelka - olemme luonnonvaroja velkaa tulevaisuudelle!

TaKoPajan toimesta Salon pääkirjastossa on pääsiäisen jälkeen esillä EKOVELKAPÖYTÄ, jossa kirjallisuutta, tietoa ylikulutuspäivästä ja vinkkejä siitä, miten jokainen meistä voi olla mukana myönteisessä muutostyössä, jotta suunta kääntyisi ja ekovelka pienenisi.

Katso TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta

Viime vuonna yli kolmenkymmenen ryhmän ja yhdistyksen muodostama kohtuusverkosto haastoi suomalaisia mukaan toimiin ylikulutuspäivän siirtämiseksi. Haasteen ytimen muodosti Kolilla vuonna 2009 Kohtuus vaarassa -tapahtumassa laaditut kymmenen kohtuullista vaatimusta, joihin TaKoPaja on yhtynyt vuodesta 2011 saakka.

Lue Suomen kohtuusväen haaste 2017 "Siirretään Suomen ylikulutuspäivä" tästä!

Läs Omställningsrörelsens utmaning 2017 "Vi flyttar fram den ekologiska skuldens dag" här! Den svenska texten följer på den finska. Åbo Underrättelser publicerade utmaningen i april 2017: ÅU 12.4.2017


Suomen Sosiaalifoorumi Helsingissä 21.-22.4.2018

Lue lisää...


Kuka teki vaatteeni? Sitä kysytään 24.4. Lue lisää ja osallistu: Vaatevallankumous


TaKoPajan perinteinen toukokuun kevätretki toteutuu tänä vuonna kaupunkiluontokävelynä

Tervetuloa mukaan TaKoPajan kaupunkiluontokävelylle toukokuussa! Oppaina Hans Vogt ja Tuula Nikulainen. Kävelyn varrella pysähdymme lähimetsien ja vesistöjen kohdalla tekemään erilaisia havaintoja. Samalla TaKoPaja suorittaa kaupunkiympäristötutkimusta mm. desibelmittauksen avulla. Lisätietoja tuonnempana.


VALTAKUNNALLINEN KOHTUUSPIKNIK 6.6.

Tervetuloa mukaan kasvispiknikille kulttuuritalo Villin nurmikolla 6.6. illalla! Lisätietoja tuonnempana.

Kansainvälisen piknikin nimi on Picnic4Degrowth. Maailmalla piknikin järjestäjien tavoite on edistää maapallon kantokyvyn rajoissa toimivaa ja hyvinvointia oikeudenmukaisesti jakavaa taloutta.

Degrowth tarkoittaa talouskasvupakosta ja kulutushysteriasta vapautunutta ja inhimillistä hyvinvointia. Kohtuus kaikessa vapauttaa kulutusriippuvuuksista.

 Lue lisää: Degrowth Finland ja Mikä degrowth?


Haluamme, että Salosta tulee fossiiliton ja resurssiviisas kaupunki!

Takopajalaisia on mukana Hiilivapaa Salo-ryhmässä, joka on Hiilivapaa Suomi-kampanjan paikallisryhmä. Miten kunnasta tehdään hiilineutraali, fossiilivapaa ja resurssiviisas? Aktiivista ja sitoutunutta muutostyötä tapahtuu jo monella paikkakunnalla ympäri Suomen. Lue ja opi HINKU-foorumista ja FISU-verkostosta!

Mistä tavallisten suomalaisten kasvihuonekaasupäästöt tulevat - ja miten minä voin vähentää päästöjäni? Lue Sitran asiantuntijan blogia.

Tutustu myös kunnille ja kuntalaisille suunnattuun Ilmasto-oppaaseen!


Milloin on maailman ylikulutuspäivä?

Viime vuonna maailman ylikulutuspäivä oli 2.8. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että jokainen meistä voi vaikuttaa maailman luonnon hyvinvointiin omilla valinnoillaan. Lue lisää: WWF ja Overshoot Day

Katso TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta


Kuudes kansainvälinen degrowth-konferenssi (Dialogues in turbulent times) järjestetään Malmössä 21.-25.8.2018. Konferenssin sivut: https://malmo.degrowth.org 


Vuoden 2018 valtakunnallinen Kohtuustapahtuma järjestetään Kymenlaaksossa, Kotkassa 21-23.9.2018 teemalla Kohtuus kaupungissa. Järj. Kohtuus Kymenlaaksossa


HUOM! MYYNNISSÄ TAKOPAJAN TILAISUUKSISSA:

TaKoPajan talkookäännöstoimesta ruotsalaisen tietokirjailijan ja toimittajan David Jonstadin Sivilisaation loppu-kirja (Kollaps). Lue arvostelu


Varoitus ihmiskunnalle BioScience-lehdessä

Yli 15 000 tutkijaa ovat kirjoittaneet hätähuudon (HS 14.11.2017 ja 13.11.2017), jossa ihmiskuntaa kehotetaan nopeasti muuttamaan toimintansa kestävälle pohjalle sekä esittävät tekoja, joita voimme tehdä maailman hyväksi vaikkapa heti!


LYHYESTI MEISTÄ:

Salon TasausKohtuusPaja (TaKoPaja) on vapaa sitoutumaton kansalaisryhmä, joka on toiminut Salon kaupungin alueella vuodesta 2010.

Järjestämme avoimia paja-iltoja, usein jonkun tietyn aiheen ympärillä. Kysymme yhdessä, miten me voimme jakaa maailman luonnonresurssit tasan, miten me kannamme vastuuta tulevien sukupolvien elinolosuhteista sekä miten me voimme elää kohtuullista elämää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästi tässä ajassa. Jaamme tietoa keskenämme (Linkit). Tavoitteenamme on konkreettinen tekeminen ("takominen") sekä omassa elämässämme että yhteisöllisesti, paikallisesti ja globaalieettisesti ("Think global, act local")

Ekologia ja ekonomia kuuluvat yhteen. Talouskeskeisyydestä on siirryttävä elämänkeskeisyyteen! Haluamme olla aktiivisia kansalaisyhteiskunnan jäseniä ja luoda edellytyksiä konkreettisille toimille sellaisen yhteiskunnan rakentamiseksi, jossa olemme ensisijaisesti ihmisiä, lähimmäisiä ja kansalaisia, emme kuluttajia!

Tärkeä osa toimintaamme on ollut myös halu herättää julkista keskustelua ja vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan järjestämällä erilaisia tilaisuuksia suuremmalle yleisölle (Tapahtumat). Haluamme rakentavassa hengessä luoda yhteyksiä tavallisten kansalaisten sekä tutkijoiden, eri alojen asiantuntijoiden sekä Suomen kohtuusverkoston ja Degrowth-liikkeen aktivistien kesken.

Yhdessä ja yhteisönä on hauskempaa oppia uutta, kääntää päätä ja kumota mieltä!

Ole se muutos, jonka toivot maailmassa tapahtuvan!

- Gandhi

TaKoPaja verkar på finska i Salo, men ingår som tvåspråkig grupp i Nätverket för rättvis omställning Finland som är ett fritt och brett nätverk för olika (svensk- eller tvåspråkiga) lokala rörelser i Finland som strävar efter en rättvis omställning.


Avaamalla TaKoPajan linkkejä löytyy vihjeitä siitä, mitä jokainen ihminen voi arjessaan tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja solidaarisen elämäntavan edistämiseksi.

TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta

Salon Seudun Ruokarengas REKO löytyy Facebookista!

Selkeän ilmastoteon voit helposti tehdä vaihtamalla luotettavaan ekoenergiaan osoitteessa http://www.ekoenergy.org/fi/

Näin vähennät kulutustasi (WWF)

Synkistely ei pelasta ilmastoa, mutta teoillamme on väliä.