• vihannekset_iso.jpg

 

AJANKOHTAISTA                     (Lue menneistä tapahtumista: Tapahtumat)

 

KANSAINVÄLINEN KOHTUUSPIKNIK 6.6. (PicNic4Degrowth)

Tervetuloa osallistumaan TaKoPajan jo kolmatta kertaa Salossa järjestettävään ilmastoystävälliseen ja yhteisölliseen kohtuuspiknikkiin

ke 6.6 kulttuuritalo Villin nurmikolla klo 17 alkaen!

Tuo nyyttäripöydälle (miel.) lähellä tuotettua kasvisruokaa ja juomaa noin kahdelle hengelle sekä omat astiat (ei kertakäyttöastioita).

Kohtuuspiknik on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja kaikille avoin!

Ohjelmassa:

Otto Bruun (suojeluasiantuntija, Suomen Luonnonsuojeluliitto) alustaa kohtuutalouden perusteista ja avaa meille Degrowth-käsitteen. Otto kertoo myös Avohakkuut historiaan - kansalaisaloitteesta.

Roskisnalle kertoo mitä meistä jokainen voi tehdä asioiden kohtuullistamiseksi, lastemme kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Kansantaiteilija Minna Hokka esittää keväisiä lauluja rakentamillaan paimensoittimilla. Myös yleisö saa kokeilla pillejä ja torvia.

Eeva-Stiina Lönnemo kertoo lokakuun valtakunnallisesta MEIDÄN METSÄMME-kannanotosta (lisätietoja alla).

Teemu Lehtinen esittää TaKoPajan kokoamia Ilmaston Ystävän Vinkkejä (lisätietoja alla).

Sana ja nuotti vapaa.

Kansainvälisen piknikin nimi on Picnic4Degrowth. Maailmalla piknikin järjestäjien tavoite on edistää maapallon kantokyvyn rajoissa toimivaa ja hyvinvointia oikeudenmukaisesti jakavaa taloutta.

Degrowth tarkoittaa talouskasvupakosta ja kulutushysteriasta vapautunutta ja inhimillistä hyvinvointia. Kohtuus kaikessa vapauttaa kulutusriippuvuuksista.

(Tämä on DEGROWTH-etana, joka kuvastaa kasvupakosta vapautunutta iloisesti hitaammin kulkevaa elämää)

Lue lisää: Avuhakkuut historiaan-kansalaisaloite, Degrowth Finland ja Mikä degrowth?


Kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen MEIDÄN METSÄMME-kannanotto 

- suunnitteilla Helsingin senaatintorille lokakuun viimeiselle lauantaille

Seuraava suunnittelukokous järjestetään Salon kaupungintalossa/Haapa (Tehdaskatu 2) ma 4.6. klo 17:30-19:30

Lue tapahtumakuvaus ja tule mukaan!

Jaa Facebookissa!

MEIDÄN METSÄMME-kannanoton tavoitteet viittaavat ja liittyvät sisällöllisesti

1. WWF Suomen metsävisioon 2025 - Lue visio!

2. Tutkijoiden julkilausumaan 24.3.2017. Lue 68 tutkijan julkinen kirje tästä!

3. Avohakkuut historiaan-kansalaisaloitteeseen

Ympäristöjärjestöt Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, BirdLife Suomi, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö käynnistivät 17.5.2018 kansalaisaloitekampanjan, "joka tähtää avohakkuiden kieltämiseen yhteisissä metsissämme eli valtion metsissä. Aloitteella tavoitellaan parannusta metsäluonnon heikentyvään tilaan ja siirtymistä kestävämpien menetelmien käyttöön". Lue lisää: Suomen luonnonsuojeluliitto

Avaa Avohakkuut historiaan-kansalaisaloitteen sivut tästä!

Lue myös Vuoden tiedekynä-palkinnon voittajasta 2018: Sampo Soimakallio osoittaa bioenergian ongelmallisuuden ilmastonmuutoksen hillinnässä.


 Voisinko minä olla ilmastoviisas? 

Onko ilmastonmuutos vakava ongelma? Ylen tilaaman Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan 59 % suomalaisista ajattelee asian olevan näin. Viisi vuotta sitten vastaava luku oli vain 23 %.

Ilmastonmuutos on monesta syystä vaikea asia käsitettäväksi, mutta me emme pääse sitä pakoon, se on väistämätön. Sen sijaan, että masennumme ja päätämme ajatella jotain hauskempaa voimme päättää toimia. Se, että voimme tehdä ilmastoviisaita päätöksiä ja vaikuttaa asioihin, motivoi meitä ja antaa arkeen uuden merkityksen. Sen sijaan, että syyttelemme toisiamme tai tunnemme itse syyllisyyttä, nyt on aika kaikilla yhteiskunnan tasoilla siirtyä myönteiseen muutostyöhön. Se tarkoittaa elämäntapamme ja toimintamme suunnan muuttamista ja kestävän tulevaisuuden rakentamista – yhdessä.

Pariisin sopimuksessa valtiot ja hallitukset ovat asettaneet ilmastotavoitteet. Kaupungit, kunnat sekä yritykset haastetaan nyt aktiivisesti kehittämään edelleen kaiken toimintansa kestävään, energiaa säästävään ja päästöjä vähentävään suuntaan. Jokainen yksityinen ihminen ja kotitalous voi tehdä monia muutoksia arjessaan hillitäkseen ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Salon TasausKohtuusPaja laatii vuoden 2018 aikana viisiosaisen sarjan Ilmaston ystävän vinkit, joissa käsitellään erilaisia ilmastoviisaita ratkaisuja, joita jokainen salolainen voi ottaa käyttöön osallistuessaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Nämä viisi vinkkilaatikkoa julkaistaan Salon kaupungin tiedotelehdessä. Samat laatikot ovat myös luettavissa näillä TaKoPajan kotisivuilla, jossa esitämme lisäksi lähdeluettelon, kommentteja sekä esimerkkejä siitä, miten muutokset vaikuttavat ekologiseen jalanjälkeemme.

Avaa tulostettavat

Ilmaston ystävän vinkit

1/5: Ruoka

ja kuuntele Radio Ihme ja Kumman haastattelu ruoka-aiheesta

2/5: Kulutus, kierrätys ja lajittelu


Haluamme, että Salosta tulee fossiiliton ja resurssiviisas kaupunki!

Takopajalaisia on mukana Ilmastoviisas Salo-ryhmässä (entinen Hiilivapaa Salo-ryhmä). Miten kunnasta tehdään hiilineutraali, fossiilivapaa ja resurssiviisas? Aktiivista ja sitoutunutta muutostyötä tapahtuu jo monella paikkakunnalla ympäri Suomen. Lue ja opi HINKU-foorumista ja FISU-verkostosta!

Mistä tavallisten suomalaisten kasvihuonekaasupäästöt tulevat - ja miten minä voin vähentää päästöjäni? Lue Sitran asiantuntijan blogia.

Tutustu myös kunnille ja kuntalaisille suunnattuun Ilmasto-oppaaseen!

- tai etenkin nuorille suunnattuun sivuun Spark Sustainability


Milloin on maailman ylikulutuspäivä?

Viime vuonna maailman ylikulutuspäivä oli 2.8. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että jokainen meistä voi vaikuttaa maailman luonnon hyvinvointiin omilla valinnoillaan. Lue lisää: WWF ja Overshoot Day

Katso TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta


Kuudes kansainvälinen degrowth-konferenssi (Dialogues in turbulent times) järjestetään Malmössä 21.-25.8.2018. Konferenssin sivut: https://malmo.degrowth.org 


First North-South Conference on Degrowth-Descrecimiento 4.-6.9.2018 México City

https://degrowth.descrecimiento.org/


Vuoden 2018 valtakunnallinen Kohtuustapahtuma järjestetään Kymenlaaksossa, Kotkassa 21-23.9.2018 teemalla Kohtuus kaupungissa. Järj. Kohtuus Kymenlaaksossa


HUOM! MYYNNISSÄ TAKOPAJAN TILAISUUKSISSA:

TaKoPajan talkookäännöstoimesta ruotsalaisen tietokirjailijan ja toimittajan David Jonstadin Sivilisaation loppu-kirja (Kollaps). Lue arvostelu


LYHYESTI MEISTÄ:

Salon TasausKohtuusPaja (TaKoPaja) on vapaa sitoutumaton kansalaisryhmä, joka on toiminut Salon kaupungin alueella vuodesta 2010.

Järjestämme avoimia paja-iltoja, usein jonkun tietyn aiheen ympärillä. Kysymme yhdessä, miten me voimme jakaa maailman luonnonresurssit tasan, miten me kannamme vastuuta tulevien sukupolvien elinolosuhteista sekä miten me voimme elää kohtuullista elämää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästi tässä ajassa. Jaamme tietoa keskenämme (Linkit). Tavoitteenamme on konkreettinen tekeminen ("takominen") sekä omassa elämässämme että yhteisöllisesti, paikallisesti ja globaalieettisesti ("Think global, act local")

Ekologia ja ekonomia kuuluvat yhteen. Talouskeskeisyydestä on siirryttävä elämänkeskeisyyteen! Haluamme olla aktiivisia kansalaisyhteiskunnan jäseniä ja luoda edellytyksiä konkreettisille toimille sellaisen yhteiskunnan rakentamiseksi, jossa olemme ensisijaisesti ihmisiä, lähimmäisiä ja kansalaisia, emme kuluttajia!

Tärkeä osa toimintaamme on ollut myös halu herättää julkista keskustelua ja vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan järjestämällä erilaisia tilaisuuksia suuremmalle yleisölle (Tapahtumat). Haluamme rakentavassa hengessä luoda yhteyksiä tavallisten kansalaisten sekä tutkijoiden, eri alojen asiantuntijoiden sekä Suomen kohtuusverkoston ja Degrowth-liikkeen aktivistien kesken.

Yhdessä ja yhteisönä on hauskempaa oppia uutta, kääntää päätä ja kumota mieltä!

Ole se muutos, jonka toivot maailmassa tapahtuvan!

- Gandhi

TaKoPaja verkar på finska i Salo, men ingår som tvåspråkig grupp i Nätverket för rättvis omställning Finland som är ett fritt och brett nätverk för olika (svensk- eller tvåspråkiga) lokala rörelser i Finland som strävar efter en rättvis omställning.


Avaamalla TaKoPajan linkkejä löytyy vihjeitä siitä, mitä jokainen ihminen voi arjessaan tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja solidaarisen elämäntavan edistämiseksi.

TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta

Salon Seudun Ruokarengas REKO löytyy Facebookista!

Selkeän ilmastoteon voit helposti tehdä vaihtamalla luotettavaan ekoenergiaan osoitteessa http://www.ekoenergy.org/fi/