• vihannekset_iso.jpg

 

AJANKOHTAISTA

Suunnitteilla valtakunnallinen kannanotto metsien puolesta

Kannanotto metsien puolesta on tarkoitus julkistaa Helsingin Senaatintorilla lokakuussa 2018. Mukana ihmisiä mm. Joensuusta, Tampereelta, Kotkasta, Helsingistä ja Salosta (ainakin TaKoPaja ja Salon Luonnonmetsäsäätiö). Lue tapahtumakuvaus ja tule mukaan!

Seuraava suunnittelukokous on Helsingissä ke 24.1. klo 17:30 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennuksessa (Runeberginkatu 14–16), Co-Create (C338-339).

Lue metsistä: Metsäpalvelu Arvometsän kirjoitusta: Suomen metsissä on vähän puita

sekä WWF-lehdestä 2/2017: Metsä on nähtävä puilta 

Biotaloustutkimuksen professori Irmeli Mustalahden ajankohtainen blogipuheenvuoron (Suomen Akatemia) Kenen biotalous: Kuka päättää millaista biotaloutta kohden kuljemme? voit lukea tästä!

Tutustu myös Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Simolan kangasmetsien maaperän hiilitaseita käsittelevään tutkimukseen: Uusi tutkimus kyseenalaistaa metsatalouden ilmastohyodyt 


Haluamme, että Salosta tulee fossiiliton ja resurssiviisas kaupunki!
View the embedded image gallery online at:
http://www.tasauskohtuuspaja.net/ajankohtaista#sigFreeIded48e467d5
Miten kunnasta tehdään hiilineutraali, fossiilivapaa ja resurssiviisas? Sitä tapahtuu jo monella paikkakunnalla ympäri Suomen. Lue ja opi HINKU-foorumista ja FISU-verkostosta!
View the embedded image gallery online at:
http://www.tasauskohtuuspaja.net/ajankohtaista#sigFreeIda66d0fc40c
Takopajalaisia on mukana Hiilivapaa Salo-ryhmässä, joka on Hiilivapaa Suomi-kampanjan paikallisryhmä. Salon ryhmä on myös Facebookissa ja Twitterissä.

Kaikille avoin ilta 14.2. Salon kaupungintalolla klo 18 aiheesta "Fossiilittomat energiaratkaisut kaupungeissa". Lue lisää: Hiilivapaa Salo

Mistä tavallisten suomalaisten kasvihuonekaasupäästöt tulevat - ja miten minä voin vähentää päästöjäni? Lue Sitran asiantuntijan blogia.

Tutustu myös kunnille ja kuntalaisille suunnattuun Ilmasto-oppaaseen!


AVOIN LUENTO KAUPUNKIEN AINEENVAIHDUNNASTA

Tiistaina 13.3. klo 18 Salon kaupungintalossa (Kataja)

Maisema-arkkitehtiopiskelija Heta Seppälä (Aalto-yliopisto) esittelee tässä kaikille avoimessa luennossa diplomityötään kaupunkien aineenvaihdunnasta.

Kaupunkien aineenvaihdunta tarkoittaa kaupunkien ylläpitämiseen tarvittavia energia- ja materiaalivirtoja sekä -varastoja, joita mittaamalla ja analysoimalla voidaan saada uudenlaista tietoa kaupunkien luonnonvarojen kulutuksesta. Saadun tiedon avulla voidaan puolestaan suunnitella ympäristöystävällisempiä kaupunkeja.

Diplomityön osana esitellään tulevaisuuden skenaarioita Salon kaupungin kehityksestä, ja skenaarioihin toivotaan myös kommentteja yleisöltä. Tilaisuudessa on mukana myös Salon TasausKohtuuaPaja.

Tervetuloa mukaan oppimaan, kysymään ja keskustelemaan!


EARTH HOUR
vietämme jälleen tänäkin vuonna Salossa. Kansainvälisen tapahtuman ajankohta on la 24.3.

Lisätietoja myöhemmin!

View the embedded image gallery online at:
http://www.tasauskohtuuspaja.net/ajankohtaista#sigFreeId0913045fed
Mikä Earth Hour?

EARTH HOUR on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.


Varoitus ihmiskunnalle BioScience-lehdessä

Yli 15 000 tutkijaa ovat kirjoittaneet hätähuudon (HS 14.11.2017 ja 13.11.2017), jossa ihmiskuntaa kehotetaan nopeasti muuttamaan toimintansa kestävälle pohjalle sekä esittävät tekoja, joita voimme tehdä maailman hyväksi vaikkapa heti!


Kohtuus- ja kestävyystapahtumia muualla:

Suomen Sosiaalifoorumi Helsingissä 21.-22.4.2018

Lue lisää...


MAYDAY MAYDAY!

Friday May 18th 2018, Dipoli, Otaniemi
Aalto Sustainability Day

Lue lisää: Aalto Sustainability Hub


Kuudes kansainvälinen degrowth-konferenssi (Dialogues in turbulent times) järjestetään Malmössä 21.-25.8.2018. Konferenssin sivut: https://malmo.degrowth.org 


Vuoden 2018 valtakunnallinen Kohtuustapahtuma järjestetään Kymenlaaksossa, Kotkassa 21-23.9.2018 teemalla Kohtuus kaupungissa. Järj. Kohtuus Kymenlaaksossa


HUOM! MYYNNISSÄ TAKOPAJAN TILAISUUKSISSA:

TaKoPajan talkookäännöstoimesta ruotsalaisen tietokirjailijan ja toimittajan David Jonstadin Sivilisaation loppu-kirja (Kollaps). Lue arvostelu

View the embedded image gallery online at:
http://www.tasauskohtuuspaja.net/ajankohtaista#sigFreeId52c50c5b68


Meillä on huikea ekovelka!

Mitä?

Maailman ylikulutuspäivänä 2.8.2017 vietimme kyseenalaista merkkipäivää. Olimme vain seitsemässä kuukaudessa kuluttaneet maapallon luonnonvarat, joiden olisi pitäneet riittää koko vuodeksi. Hyvä uutinen on se, että jokainen meistä voi vaikuttaa maailman luonnon hyvinvointiin omilla valinnoillaan. Lue lisää: WWF ja Overshoot Day

Katso TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta

View the embedded image gallery online at:
http://www.tasauskohtuuspaja.net/ajankohtaista#sigFreeIdc6ba16f0f0

Me suomalaiset kulutimme oman osamme luonnonvaroista vielä nopeammin: noin sadassa päivässä, eli jo 3.4.2017 mennessä!  Yli kolmenkymmenen ryhmän ja yhdistyksen muodostama kohtuusverkosto on haastanut suomalaisia mukaan toimiin päivän siirtämiseksi. Haasteen ytimen muodostaa Kolilla vuonna 2009 Kohtuus vaarassa -tapahtumassa laaditut kymmenen kohtuullista vaatimusta.

Lue Suomen kohtuusväen haaste "Siirretään Suomen ylikulutuspäivä" tästä!

Läs Omställningsrörelsens utmaning "Vi flyttar fram den ekologiska skuldens dag" här! Den svenska texten följer på den finska.

Åbo Underrättelser publicerade utmaningen i april 2017: ÅU 12.4.2017


LYHYESTI MEISTÄ:

Salon TasausKohtuusPaja (TaKoPaja) on vapaa sitoutumaton kansalaisryhmä, joka on toiminut Salon kaupungin alueella vuodesta 2010.

Järjestämme avoimia paja-iltoja, usein jonkun tietyn aiheen ympärillä. Kysymme yhdessä, miten me voimme jakaa maailman luonnonresurssit tasan, miten me kannamme vastuuta tulevien sukupolvien elinolosuhteista sekä miten me voimme elää kohtuullista elämää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästi tässä ajassa. Jaamme tietoa keskenämme (Linkit). Tavoitteenamme on konkreettinen tekeminen ("takominen") sekä omassa elämässämme että yhteisöllisesti, paikallisesti ja globaalieettisesti ("Think global, act local")

Ekologia ja ekonomia kuuluvat yhteen. Talouskeskeisyydestä on siirryttävä elämänkeskeisyyteen! Haluamme olla aktiivisia kansalaisyhteiskunnan jäseniä ja luoda edellytyksiä konkreettisille toimille sellaisen yhteiskunnan rakentamiseksi, jossa olemme ensisijaisesti ihmisiä, lähimmäisiä ja kansalaisia, emme kuluttajia!

Tärkeä osa toimintaamme on ollut myös halu herättää julkista keskustelua ja vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan järjestämällä erilaisia tilaisuuksia suuremmalle yleisölle (Tapahtumat). Haluamme rakentavassa hengessä luoda yhteyksiä tavallisten kansalaisten sekä tutkijoiden, eri alojen asiantuntijoiden sekä Suomen kohtuusverkoston ja Degrowth-liikkeen aktivistien kesken.

Yhdessä ja yhteisönä on hauskempaa oppia uutta, kääntää päätä ja kumota mieltä!

Ole se muutos, jonka toivot maailmassa tapahtuvan!

- Gandhi

TaKoPaja verkar på finska i Salo, men ingår som tvåspråkig grupp i Nätverket för rättvis omställning Finland som är ett fritt och brett nätverk för olika (svensk- eller tvåspråkiga) lokala rörelser i Finland som strävar efter en rättvis omställning.


Avaamalla TaKoPajan linkkejä löytyy vihjeitä siitä, mitä jokainen ihminen voi arjessaan tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja solidaarisen elämäntavan edistämiseksi.

TaKoPajan suosittelemaa kirjallisuutta

Salon Seudun Ruokarengas REKO löytyy Facebookista!

Selkeän ilmastoteon voit helposti tehdä vaihtamalla luotettavaan ekoenergiaan osoitteessa http://www.ekoenergy.org/fi/

Näin vähennät kulutustasi (WWF)

Synkistely ei pelasta ilmastoa, mutta teoillamme on väliä. 


"Olemme aloittaneet matkan kohti yhteiskuntaa, jonka perusta on maapallon kantokyvyn rajoissa. Meidän on toimittava tehokkaammin ja vähäpäästöisemmin kiihtyvän väestönkasvun, luonnonvarojen hupenemisen ja ilmastokriisin myötä. Se tarkoittaa, että arkemme ja hyvinvointimme eivät voi enää perustua ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin" - näin kirjoittaa Sitra. Lue lisää aiheesta Hiilineutraali kiertotalous.